Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Безкоштовна доставка по Україні.
Детальніше
Замовити дзвінок

Як вибрати змішувач для кухні

Як вибрати змішувач для кухні

Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача залежить багато процесів на кухні і в будинку, тому вибирати його потрібно усвідомлено. Наша стаття про те, як вибрати кухонний змішувач: їх видах, характеристиках, особливостях.

Історія змішувача для кухні

Історія звичайного кухонного змішувача почалася дуже давно, а одним із перших, хто зробив внесок у розвиток запірної сантехніки, був Герон Олександрійський. Відомий грецький математик, який у другій половині I століття зв. е., створив примітивну, але функціональну модель крана, яку цілком можна вважати родоначальницею сімейства змішувачів. Але нас цікавлять сучасні моделі сантехнічних приладів, що дозволяють регулювати потік води та температуру шляхом змішування холодної та гарячої води.

Перший справжній змішувач був винайдений лише на початку ХХ століття англійцем Томсоном. Це був пристрій, що складався з двох кранів: для холодної та гарячої води. Змішування двох потоків дозволяло одержувати воду потрібної температури. Двовентильний змішувач не втратив своєї актуальності й у наші дні. Такі моделі надійні, використовуються при оформленні інтер'єрів у класичному та індустріальному стилі.

У середині 20 століття почалася епоха одноважільних змішувачів. Їхній творець – американський винахідник Алекс Манукян. Це зручні конструкції з простим дизайном та якісним запірним механізмом, які швидко завоювали популярність у всьому світі.

У наш час сімейство змішувачів регулярно поповнюється новими моделями, серед яких конструкції, оснащені сенсорами та електронними пристроями контролю температури. Подачею води в них можна керувати одним дотиком і навіть безконтактно, а вбудований регулятор підтримуватиме температуру води в заданому діапазоні.

Вибираємо змішувач для кухні: види та особливості конструкцій

Купуючи змішувач, ви можете вибрати одну з трьох конструкцій:

  • одноважільний;
  • кран-буксовий;
  • сенсорний.

Для зміни напору в одноважільному змішувачі ручку переміщують вгору-вниз, а для того, щоб домогтися потрібної температури – вліво-вправо. Вбудований аератор забезпечує рівномірну подачу води. Така модель зручна для кухні, оскільки керувати краном можна однією рукою.


Одноважільні змішувачі бувають кульовими та картриджними. До складу крана входять такі комплектуючі:

  • вилив;
  • важіль;
  • аератор;
  • картридж (куля);
  • корпус.

У кульових кранах вода змішується за допомогою порожнистої кульки, в якій передбачено три отвори: для виходу води після змішування, для подачі холодної та гарячої води. Куля розміщується у двох «сідлах», виготовлених з гуми. При переміщенні важеля-ручки куля переміщається відносно «сідла», що дозволяє відрегулювати натиск і температуру води.

У другому типі змішувачів замість шарового механізму використовується картридж. У картриджі знаходяться керамічні диски. При переміщенні ручки-крана диски зміщуються – від положення залежить натиск і температура.


Кран-буксові змішувачі – двовентильні конструкції, в яких подача холодної та гарячої води регулюється окремо. Механізм кран-буксового крана складається з корпусу, маховиків, кран-букс, аератора, виливу. Основою змішувача є запірні механізми – кран-букси. Вони бувають двох видів: з вентильними головками чи керамічними дисками. Крани цього типу прості та дешеві у ремонті, який найчастіше полягає у заміні старих гумових прокладок.

Сенсорні змішувачі оснащуються датчиками, які дозволяють керувати подачею води безконтактно. До складу крана входить вилив, сполучний шланг, електронний блок, фільтр. Температура регулюється ручками на корпусі змішувача, а подача води здійснюється через соленоїдний клапан.


Які зливи бувають у змішувачів

Класичний вилив (гусак) – це трубка з гайкою для фіксації, на кінці якої встановлено аератор. Трубка може мати квадратний, круглий, прямокутний або овальний перетин. Форма трубки буває С-подібною, S-подібною, R-подібною. Виливи мають різне призначення та розміри. Універсальні характеристики мають поворотні виливи, що робить будь-які процеси в районі мийки більш комфортними.

Змішувачі з двома вентилями найчастіше оснащуються поворотним довгим виливом, герметизація з'єднання в якому забезпечується кільцевою прокладкою. Саме вона є головним витратним елементом під час експлуатації крана.

Виливи для одноважільних змішувачів бувають тільки короткими і частіше неповоротними. Витяжні виливи зазвичай встановлюються на кухонних кранах, що особливо актуально для двочашевих мийок.

Останнім часом з'явилося багато нових видів виливів:

  • Каскадний. Широкі чи плоскі, вони створюють ефект водоспаду, привносячи до інтер'єру екзотику. Подача води в них виконується із щілинного отвору або жолобом.
  • Пружинний. Вражаюче відрізняється від класичних виливів. Має форму вигнутої спіралі, усередині якої прокладено шланг для подачі води. Він гнеться у всіх напрямках, стильно виглядає та добре інтегрується у сучасні інтер'єри.



В залежності від довжини виливи бувають:

  • Короткі (до 20 см). Застосовуються в раковинах та ваннах, найчастіше неповоротні. Вони надійні в експлуатації, але їхня функціональність обмежена. Крім цього, з короткого виливу потік води направлений не до зливу, а в борт раковини, що є причиною появи бризок.
  • Середні (від 15 до 23 см).
  • Довгі (більше 24 см). Універсальні гусаки, які широко застосовуються на кухні та у ванних кімнатах, одночасно для раковини та ванни.

Матеріал, з якого виготовлені змішувачі для кухні

Для виготовлення змішувачів використовуються:

  • Латунь. Змішувачі з латуні практичні та довговічні, на поверхні металу практично не відкладається мінеральний наліт.
  • Нержавіюча сталь. Крім хороших естетичних характеристик, матеріал відрізняють висока міцність, зносостійкість. Він зберігає колір протягом усього терміну експлуатації. Покриття для змішувача з нержавіючої сталі може імітувати мідь, бронзу, золото.
  • Силумін. Недорогі змішувачі зі сплаву алюмінію та кремнію, які не відрізняються довговічністю, тому частіше використовуються як тимчасовий пристрій для подачі води.
  • Кераміка. Змішувачі з кераміки добре витримують температурні перепади, зберігають свій колір, прості у догляді. Їхній основний недолік – крихкість.

І ще трохи про вибір змішувача для кухні

Змішувач для мийки оснащений поворотним виливом з особливою формою, яка допомагає максимально ефективно використовувати площу миття: мити посуд з комфортом, набирати воду в каструлі та інший посуд.

Якщо ви використовуєте не тільки водопровідну, а й фільтровану воду – зверніть увагу на моделі, які забезпечують подачу як водопровідної, так і фільтрованої води. Джерело подачі води вибирається за допомогою перемикача. У нашому інтернет-магазині можна купити кухонний змішувач Leomikao Kioto Mat Black, який оснащений окремими важелями для водопровідної та фільтрованої води.


Якщо на вашій кухні мийка з двома чашами, розгляньте покупку змішувача з висувним виливом, який може переміщатися не тільки в межах мийки, а й за її межі. З таким виливом зручно мити фрукти, набирати воду у високий посуд. За потреби його можна подовжити.

Змішувач може встановлюватись на стільницю під вікно. Щоб вилив не заважав, було створено кілька моделей таких змішувачів:

  • Конструкція має байонетне кріплення, тому кран можна зняти і покласти в районі мийки.
  • Змішувач оснащується рухомим гусаком, який обертається ліворуч/праворуч, може опускатися.
  • Кран із висувним виливом із регульованою висотою.

Якщо ви пред'являєте особливі вимоги до дизайну кухонного змішувача, вам будуть цікаві моделі, покриттям для яких є емаль із фактурою каменю. Вони гармонійно поєднуються із стільницями, оформленими під камінь.

змішувач, кухонний, для кухні, гранбукса, картридж, гусак, вилив

Коментарі
Схожі статті
02.04.2023
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Ви, напевно, будете здивовані, дізнавшись, що подрібнювач харчових відходів або диспоузер був винайдений у далекому 1927 році. Йог..
01.04.2023
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Кухонний подрібнювач харчових відходів (диспоузер) – пристрій для подрібнення залишків продуктів: овочів, фруктів, кісток тощо. То..
03.04.2023
Як вибрати змішувач для кухні
Як вибрати змішувач для кухні
Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача зале..
05.04.2023
Як встановити подрібнювач харчових відходів
Як встановити подрібнювач харчових відходів
Сучасна кухня – це функціональний простір, де комфортно перебувати, готувати та легко підтримувати порядок. У створенні комфортної..
16.06.2023
Дизайн та облаштування сучасної кухні
Дизайн та облаштування сучасної кухні
Ви дізнаєтеся про основні принципи раціонального планування кухні, про те, яка побутова техніка обов'язково має бути на ній...
25.06.2023
Як боротися з неприємними запахами на кухні
Як боротися з неприємними запахами на кухні
Кухня – місце, де відбуваються саме ті чарівні процеси, внаслідок яких на нашому столі з'являються кулінарні вишукування. Ці проце..
02.07.2023
Кухня в еко-стилі: основні принципи створення
Кухня в еко-стилі: основні принципи створення
Останні 5-10 років люди стали більше замислюватися над тим, як залишати менше «слідів» у навколишньому середовищі, щоб скоротити н..
07.07.2023
Стиль, народжений в Японії
Стиль, народжений в Японії
Народження традиційного японського стилю в інтер'єрі відбулося наприкінці 16 століття, коли добробут багатьох сімей зріс і з'явила..
10.07.2023
Новий завод Leomikao - нові можливості
Новий завод Leomikao - нові можливості
Компанія Leomikao Ltd знаходиться у процесі постійного розвитку. З метою нарощування масштабів виробництва подрібнювачів харчових ..
08.08.2023
Подрібнювачі харчових відходів: питання та відповіді
Подрібнювачі харчових відходів: питання та відповіді
Ми зібрали найпопулярніші питання наших покупців, які виникають як до того моменту, коли вони збираються купити подрібнювач харчов..
16.08.2023
Що робити з харчовими відходами
Що робити з харчовими відходами
У середньому кожен мешканець мегаполісу виробляє близько 350-400 кг сміття на рік. Приблизно чверть із них складають харчові відхо..
25.08.2023
Технології, які рятують довкілля
Технології, які рятують довкілля
Для того щоб вижити в сучасних умовах людина має бути винахідливою. Насамперед людина повинна навчитися захиститися від наслідків ..
03.09.2023
Популярні аксесуари для кухні
Популярні аксесуари для кухні
На кухні повинен бути той мінімальний набір аксесуарів, який не тільки спростить процес приготування їжі та допоможе підтримувати ..
21.10.2023
Що не можна кидати в диспоузер
Що не можна кидати в диспоузер
Сміття і особливо харчові відходи, ускладнюють життя людині та роблять її життєдіяльність небезпечною для довкілля. Щорічно у світ..
26.10.2023
Подрібнювач харчових відходів: як очистити самостійно
Подрібнювач харчових відходів: як очистити самостійно
Диспоузер або подрібнювач харчових відходів – найкращий спосіб позбутися практично всього, що залишається на кухні після приготува..