Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Безкоштовна доставка по Україні.
Детальніше
Замовити дзвінок

Як вибрати подрібнювач харчових відходів

Як вибрати подрібнювач харчових відходів

Кухонний подрібнювач харчових відходів (диспоузер) – пристрій для подрібнення залишків продуктів: овочів, фруктів, кісток тощо. Тобто. всього, що залишається після того, як ми закінчили готувати їжу або після застілля. Установка подрібнювача здійснюється під раковиною, там, де зазвичай стоїть сифон. Таким чином, подрібнені харчові відходи відправляються прямо до каналізаційної системи.

У США та Європі подібні девайси вже давно стали звичними компонентами сучасної кухні. Як стверджує статистика, більше половини домоволодінь на Заході оснащені диспоузерами, а в США їхня установка рекомендована Міністерством охорони здоров'я у всіх новобудовах.

В Україні подрібнювачі поки що не посіли перше місце у списку необхідних на кухні приладів, але їхня кількість невпинно зростає. Основна причина недостатньої популярності подрібнювачів – відсутність інформації про існування таких пристроїв та їх переваги. Проте ті, хто вже став користувачем диспоузера, вважають його користь для людини незаперечною.

Навіщо потрібний диспоузер

Навіщо потрібний подрібнювач харчових відходів? Все просто – близько 60% побутового сміття – залишки їжі після трапези, а також після обробки продуктів при приготуванні їжі. Очищення і частини овочів і фруктів, рибні та м'ясні кістки – з усім цим впорається диспоузер. З його допомогою можна:

  • скоротити кількість мішків для утилізації сміття – більше половини видалятиметься після подрібнення через каналізаційну систему;
  • зменшити кількість сміття, яке відправляють на полігони – ви автоматично стаєте прихильниками еко-стилю життя, яким не байдужа доля природи;
  • позбутися неприємного запаху, причиною якого є відходи, що розкладаються, у сміттєвих контейнерах і відрах;
  • запобігти засміченням у каналізаційних мережах;
  • запобігти появі тарганів, гризунів;
  • підтримувати чистоту на кухні: овочі та фрукти можна чистити у мийці та одразу ж відправляти відходи у подрібнювач.

Що таке диспоузер

Отже, диспоузер – це подрібнювач відходів, що встановлюється під мийкою, тобто. вбудовується у систему каналізації замість сифона. Це невеликий пристрій висотою до 40 см і діаметром близько 20 см. Розміри кожної моделі залежать від об'єму камери.

Рушійною силою в подрібнювачах є електричні двигуни, тому для їх підключення в районі мийки знадобиться розетка, бажано із захистом від вологи. Запуск подрібнювача здійснюється натисканням кнопки. Остання встановлюється над мийкою або врізається в стільницю, шафу.

Вимикачі для диспоузера бувають:

  • Пневматичними. З'єднуються з пристроєм трубкою. При натисканні на кнопку створюється надлишковий тиск, який запускає девайс. Перевага пневмокнопки – відсутність частин, які проводять електричний струм, тому для неї не страшні бризки та волога. Але її розташування обмежується довжиною пневмотрубки, а для того, щоб зробити запуск, потрібно досить глибоко втопити її, що не для всіх комфортно.
  • Бездротовими (як у моделей Leomikao). Встановити їх можна будь-де на кухні. Робити це краще там, де немає бризок води.

Внутрішні компоненти диспоузера – це терки та дробильний диск. Відходи, що потрапили в камеру подрібнювача, руйнуються диском, і вся маса видаляється водою в каналізаційну систему. Як бачите, все дуже просто.

Подрібнювачі, незважаючи на те, що вони працюють від електричної мережі та виготовлені з металевих компонентів, є абсолютно безпечними для людини при дотриманні елементарних правил експлуатації. Всі пристрої мають захист від перегріву та перевантажень, їхній корпус ізольований, тому диспоузеру не страшна волога. Вхідний отвір захищений від попадання посуду та столових приладів.

Подрібнювачі здатні впоратися практично з будь-якими відходами, але багато залежить від їхнього правильного вибору. Про це у наступному розділі.

Як вибрати подрібнювач відходів для кухні.

Параметри, які важливо врахувати, щоб не було проблем із монтажем та експлуатацією кухонного подрібнювача:

  • розміри диспоузера;
  • об'єм камери та потужність двигуна;
  • матеріали виготовлення;
  • додаткові опції.

Розміри диспоузера

Подрібнювач встановлюється під раковиною, тому при його виборі потрібно враховувати діаметр зливного отвору та розміри шафи мийки. Переважна більшість диспоузерів розраховані на діаметр отвору від 90 до 114 мм. Якщо діаметр більше, можна використовувати перехідник. Якщо менше – зливний отвір розширюється.

Об'єм камери та потужність двигуна

Від розміру камери залежить кількість відходів, яку він зможе обробити. Існують диспоузери із камерою об'ємом від 0,5 до 1,5 літрів. Для сім'ї з 1-3 чоловік вистачить об'єму до 0,8 літрів, а для 4-6 осіб знадобиться пристрій із камерою від 0,8 до 1,5 літрів.

Чим більший розмір камери, тим потужнішим має бути диспоузер. Зразкове співвідношення: 2:1 (для об'єму 1 літр потужність двигуна має бути не менше 0,5 кВт). Невідповідність обсягу та потужності може стати причиною повільної роботи пристрою або його виходу з ладу.

Потужність приладу вибирайте залежно від ваших потреб:

  • до 0,5 кВт – апарати для невеликої родини з 1-2 осіб, економічні та малошумні.
  • понад 0,5 кВт – апарати середньої потужності, які будуть добрим вибором для сім'ї з 2-4 осіб, впораються з переробкою відходів після великих застіль. У нашому інтернет-магазині це подрібнювач харчових відходів LEOMIKAO LM-200 потужністю 560 Вт, з об'ємом камери 1600 мл та продуктивністю переробки відходів – 5,2 кг на хвилину.
  • понад 0,75 кВт – високоефективні моделі для великих домогосподарств, здатні перемолоти великі обсяги відходів. У нашому каталозі це подрібнювач харчових відходів LEOMIKAO LM-100 потужністю 750 Вт, з об'ємом камери 1450 мл та продуктивністю переробки – 4,2 кг відходів за хвилину.

Матеріали виготовлення

Найчастіше дробильні диски виготовляються із нержавіючої сталі, яка витримує великі навантаження. У менш потужних моделях можуть застосовуватись диски з м'яких сплавів.

До матеріалів корпусу та камери вимоги менш суворі, тому вони виготовляються не лише з металу, а й з пластику. У подрібнювачах при виготовленні корпусів повинні застосовуватися шумопоглинаючі матеріали. Наприклад, у диспоузерах Leomikao використовується дворівневий захист, що дозволило знизити рівень шуму до 35 дБ – їхню роботу можна порівняти з гучною мовою. У моделей без шумоізоляції рівень шуму сягає 80 дБ.

Додаткові опції

Розглянемо додаткові опції, які роблять роботу диспоузерів більш комфортною, ефективною та безпечною:

  • Можливість вибору ступеня подрібнення (у подрібнювачах Leomikao передбачено 3 ступені подрібнення).
  • Захист від перевантаження. Потрібен, щоб запобігти перегріву двигуна. Диспоузери оснащуються системою автоматичного захисту, яка спрацьовує під час перегріву електродвигуна. Подібна ситуація можлива при надмірному завантаженні камери або, якщо в неї потрапило щось не призначене для подрібнення.
  • Автореверс. Примусове обертання у зворотному напрямку, що дозволяє витягти з диспоузера щось, не призначене для подрібнення.

Чек-лист: як вибрати подрібнювач відходів для кухні

Підіб'ємо підсумки, які матимуть вигляд чек-листа для покупки кухонного диспоузера:

  • подрібнювач повинен поміщатися під мийку, відповідати діаметру зливного отвору;
  • об'єм камери апарата вибирайте залежно від потреб: від 0,6 (для 1-2 осіб) до 1,5 літрів (для 5-6 осіб);
  • потужність диспоузера повинна відповідати об'єму камери (2:1) та передбачуваному навантаженню;
  • найкращі дробильні диски – з нержавіючої сталі, корпус із металу та/або полімерних матеріалів;
  • серед додаткових опцій повинні бути: вибір ступеня подрібнення, захист від перевантаження, автореверс.

Вибираючи модель подрібнювача, не нехтуйте досвідом інших користувачів. Вивчіть відгуки про диспоузери у нашому інтернет-магазині. Купити подрібнювачі харчових відходів можна зі знижкою – стежте за акціями у нашому магазині. Про переваги та недоліки подрібнювачів можна прочитати в нашій статті «Подрібнювачі харчових відходів: плюси та мінуси».

подрібнювач, диспоузер, як вибрати, вибір, leomikao, потужність, обсяг

Коментарі
Схожі статті
03.04.2023
Як вибрати змішувач для кухні
Як вибрати змішувач для кухні
Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача зале..
05.04.2023
Як встановити подрібнювач харчових відходів
Як встановити подрібнювач харчових відходів
Сучасна кухня – це функціональний простір, де комфортно перебувати, готувати та легко підтримувати порядок. У створенні комфортної..
16.06.2023
Дизайн та облаштування сучасної кухні
Дизайн та облаштування сучасної кухні
Ви дізнаєтеся про основні принципи раціонального планування кухні, про те, яка побутова техніка обов'язково має бути на ній...
25.06.2023
Як боротися з неприємними запахами на кухні
Як боротися з неприємними запахами на кухні
Кухня – місце, де відбуваються саме ті чарівні процеси, внаслідок яких на нашому столі з'являються кулінарні вишукування. Ці проце..
02.07.2023
Кухня в еко-стилі: основні принципи створення
Кухня в еко-стилі: основні принципи створення
Останні 5-10 років люди стали більше замислюватися над тим, як залишати менше «слідів» у навколишньому середовищі, щоб скоротити н..
07.07.2023
Стиль, народжений в Японії
Стиль, народжений в Японії
Народження традиційного японського стилю в інтер'єрі відбулося наприкінці 16 століття, коли добробут багатьох сімей зріс і з'явила..
10.07.2023
Новий завод Leomikao - нові можливості
Новий завод Leomikao - нові можливості
Компанія Leomikao Ltd знаходиться у процесі постійного розвитку. З метою нарощування масштабів виробництва подрібнювачів харчових ..
08.08.2023
Подрібнювачі харчових відходів: питання та відповіді
Подрібнювачі харчових відходів: питання та відповіді
Ми зібрали найпопулярніші питання наших покупців, які виникають як до того моменту, коли вони збираються купити подрібнювач харчов..
16.08.2023
Що робити з харчовими відходами
Що робити з харчовими відходами
У середньому кожен мешканець мегаполісу виробляє близько 350-400 кг сміття на рік. Приблизно чверть із них складають харчові відхо..
25.08.2023
Технології, які рятують довкілля
Технології, які рятують довкілля
Для того щоб вижити в сучасних умовах людина має бути винахідливою. Насамперед людина повинна навчитися захиститися від наслідків ..
03.09.2023
Популярні аксесуари для кухні
Популярні аксесуари для кухні
На кухні повинен бути той мінімальний набір аксесуарів, який не тільки спростить процес приготування їжі та допоможе підтримувати ..
21.10.2023
Що не можна кидати в диспоузер
Що не можна кидати в диспоузер
Сміття і особливо харчові відходи, ускладнюють життя людині та роблять її життєдіяльність небезпечною для довкілля. Щорічно у світ..
26.10.2023
Подрібнювач харчових відходів: як очистити самостійно
Подрібнювач харчових відходів: як очистити самостійно
Диспоузер або подрібнювач харчових відходів – найкращий спосіб позбутися практично всього, що залишається на кухні після приготува..
25.03.2024
5 переваг використання подрібнювача харчових відходів Leomikao LM-75 Slim на кухні
5 переваг використання подрібнювача харчових відходів Leomikao LM-75 Slim на кухні
Подрібнювач харчових відходів Leomikao LM-75 Slim не тільки полегшує ваше життя на кухні, але й приносить масу користі. Цей пристр..