Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Безкоштовна доставка по Україні.
Детальніше
Замовити дзвінок

Технології, які рятують довкілля

Технології, які рятують довкілля

Для того щоб вижити в сучасних умовах людина має бути винахідливою. Насамперед людина повинна навчитися захиститися від наслідків своєї діяльності, хоча раціональнішою було б запобігати їх появі. У нашому огляді найпростіші та водночас дієві технології, які дозволяють знизити навантаження на природу. Отже, наш ТОП 7 технологій, які рятують довкілля!

Екошкіра з рослин

Дизайнер з Ірландії К. Хієса створила на Філліппінах виробництво екошкіри, основою якої є волокна ананаса. Цей матеріал отримав назву Pinatex і він схожий на повсть. Розробили матеріал ще п'ять років тому, а тепер він використовується для виготовлення сумок, одягу, поясів, ремінців для годинників.

Активно у своїй роботі використовують таку екокожу бренди Puma та Hugo Boss. Для філіппінців це додатковий заробіток, оскільки фермери мають великі запаси вихідної сировини, яка раніше просто гнила просто неба.


Економний душ

Ще одна розробка, яка дозволяє щонайменше на дві третини скоротити споживання води. Це стартап Nebia, який розробив систему душу, що дозволяє заощаджувати воду. У проекті брали участь компанії NASA та Tesla, а інвестором стала компанія Apple.

Секрет технології простий. Замість струменів води, до яких ми звикли, із душової насадки розпорошуються краплі. За хвилину використання такого душу користувач витрачає лише 2-3 літри води. Завдяки краплинному способу подачі води тіло швидше покривається вологою, яка змиває з нього бруд. Таким чином людина не просто миється, а виявляється огорнутим теплим туманом.


Будинок з конопель

Костробетон  будівельний матеріал основою для якого є стебла конопель. У нього чудові показники тепло- та звукоізоляції, висока стійкість до гниття та захист від комах та щурів. З конопляних блоків зводять цілі котеджі, будують невеликі сховища для овочів та фруктів.

Назва Hempcrete походить від двох англійських слів: hemp, тобто "конопля" та concrete - "бетон". До складу матеріалу входять лише волокна коноплі, вапно та вода у певних пропорціях. Хімічна реакція, яка відбувається при змішуванні вапна з водою, пов'язує волокна рослини. Всередині блоків залишаються порожнечі, які покращують теплоізоляційні характеристики матеріалу.

У процесі експлуатації блоки Hempcrete поглинають вуглекислий газ з атмосфери, що призводить до кальцинації вапна в блоках та підвищення міцності споруди в цілому.


Харчова плівка багаторазового використання

Фермер з Вермонта С. Кек була сильно стривожена великою кількістю пластику в навколишньому середовищі, що спонукало її створити натуральний пакувальний матеріал. Bee's Wrap – бавовняна плівка, що містить бджолиний віск, масло жожоба та деревну смолу. Небагато тепла рук і матеріал стає пластичним, набуваючи форми будь-якого продукту. Підходить для зберігання будь-яких продуктів, крім м'ясних.

Компоненти матеріалу мають виражені антибактеріальні властивості, тому їжа в такій упаковці залишається довгий час свіжою. Очистити упаковку можна водою з милом і якщо робити це регулярно, вона може прослужити цілий рік. Випускається плівка в різних розмірах, щоб можна було запакувати кавун, пироги, хліб та інші продукти.


Подрібнювач харчових відходів

Це порятунок від однієї масштабної проблеми сучасності – харчових відходів. Після середньостатистичного городянина залишається не менше 400 кг відходів на рік та третина з них – відходи їжі. Відходи, що вирушають на полігони, найчастіше розкладаються без доступу кисню. Тобто. за допомогою анаеробних бактерій. В результаті в атмосферу виділяється величезна кількість шкідливих для людини та природи газів: метану, сірководню, аміаку.

Виходом із стану стали подрібнювачі харчових відходів чи диспоузери. Вони встановлюються в мийці на кухні та подрібнюють більшість відходів, які залишаються після приготування їжі або трапези. Подрібнені відходи разом із водою вирушають у каналізацію. На вашій кухні панує порядок, повітря стає чистіше, готувати стає простіше, а природа відчуває набагато менше навантаження. Купити подрібнювач харчових відходів можна у нашому інтернет-магазині.


Дороги із пластику

Компанія PlasticRoad виробляє модулі з відходів пластику та будує з них дороги. Цей процес виявляється простішим і дешевшим, ніж будівництво доріг з асфальту. Пластикові модулі мають невелику вагу, їх легко поєднати один з одним, а всередині доріг можна прокладати будь-які комунікації. Термін придатності модулів – десятки років, після чого їх можна демонтувати і знову переробити.

Пластик стійкий до зовнішніх агресивних дій, може витримувати перепади температури від -40 до +80 градусів. Термін експлуатації пластикових блоків у кілька разів вищий, ніж у асфальту. При цьому їм не потрібен регулярний ремонт як асфальтовим покриттям. Такі дорогі можуть будуватися на піщаних та виснажених ґрунтах. Порожні ніші всередині блоків можуть бути використані для відведення води.


Меблі з дитячих іграшок

Переробка пластіка – одна з насущних проблем людства, але найчастіше приділяють увагу харчовому пластику. Голландська компанія EcoBirdy вирішила зайнятися переробкою дитячих іграшок, які швидко стають непридатними і просто викидаються на звалища.

Так компанії вдалося переробити 25 тонн іграшок, з яких вони роблять меблі для дітей. Колишні іграшки стають столами, стільцями, шафами, лампами у вигляді кумедних тварин.

Перша колекція, що складається з чотирьох предметів – стілець, стіл, контейнер для зберігання та лампа, була представлена у рамках виставки Maison & Objet. Меблі мають гладкі закруглені краї, вони легко чистяться і абсолютно безпечні для здоров'я дитини.


технології, подрібнювач, екошкіра, пластик, коноплі, душ

Коментарі
Схожі статті
02.04.2023
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Ви, напевно, будете здивовані, дізнавшись, що подрібнювач харчових відходів або диспоузер був винайдений у далекому 1927 році. Йог..
01.04.2023
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Кухонний подрібнювач харчових відходів (диспоузер) – пристрій для подрібнення залишків продуктів: овочів, фруктів, кісток тощо. То..
03.04.2023
Як вибрати змішувач для кухні
Як вибрати змішувач для кухні
Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача зале..