Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Безкоштовна доставка по Україні.
Детальніше
Замовити дзвінок

Що робити з харчовими відходами

Що робити з харчовими відходами

У середньому кожен мешканець мегаполісу виробляє близько 350-400 кг сміття на рік. Приблизно чверть із них складають харчові відходи, які є не лише джерелом неприємного запаху на кухні, а й визнані одним із найбільших джерел забруднення навколишнього середовища. Поговоримо про те, що робити з харчовими відходами, про їхній вплив на довкілля.

Що відбувається з органічними відходами у природному середовищі

На відміну від полімерних матеріалів та інших відходів, які можуть перебувати в землі десятки та сотні років, органічні відходи розкладаються досить швидко. Як відбувається цей процес залежить від умов

Розкладання під дією повітря та вологи називається аеробним. Над переробкою органічних відходів у компості працюють бактерії та мікроорганізми. Прикладом можуть бути листя дерев або яблуко, що впало з дерева на землю.

Якщо доступу повітря немає, розкладання відбувається за допомогою анаеробних бактерій. В цьому випадку відходи повільно гниють, виділяють шкідливі для здоров'я та навколишнього середовища гази: метан, сірководень, аміак. Останній варіант характерний для тих залишків харчових відходів, що вирушають на звалища. Дуже часто їх викидають у поліетиленових пакетах, їх ущільнюють за допомогою важкої техніки, що унеможливлює доступ повітря до органічних відходів. В цьому випадку останні не перетворюються на компост.

Близько половини сміття у світі – це відходи органічного походження. Їхні поклади на звалищах є великою проблемою. Навколишнє середовище виявляється під серйозним ударом. Аміак, що виділяється при анаеробних процесах, дуже токсичний, а метан є парниковим газом, обсяги якого в атмосфері надзвичайно великі. Ще одна проблема – органічні відходи роблять непридатними для переробки вторинну сировину, наприклад, папір.

У розвинених країнах кожного виду відходів використовуються окремі контейнери. Органічні відходи збираються окремо та вирушають у промислові компостери.

Які засоби переробки харчових відходів існують

Багато в чому спосіб утилізації визначає місце, де цей процес відбуватиметься. Спочатку визначимо основні способи утилізації харчових відходів:

  • компостна яма (підходять для дачних ділянок, приватних будинків);
  • компостна годівниця (спосіб збагатити ґрунт поживними речовинами та утилізувати харчові відходи);
  • компостування у міській квартирі;
  • за допомогою диспоузера (подрібнювача харчових відходів).

Тепер про кожний із них докладніше.

Компостна яма

Органічні відходи переробляються в біогумус компостними хробаками, комахами та мікроорганізмами. Для «дозрівання» органіки знадобиться від півроку до двох років, що залежить від клімату та відходів. Після цього їх можна використовувати як добрива. Для прискорення процесу використовують спеціальні породи хробаків, які можна придбати у спеціалізованих магазинах.


Компостна годівниця

Харчові відходи можна використовувати для насичення ґрунту гумусом, що буде однією з гарантій високого врожаю. Переробкою органіки у разі займаються мікроорганізми і черв'яки. Оскільки влітку грядки, як правило, зайняті, то найкраще створити компостну годівницю десь під кущами чи деревами.


Компостування у міській квартирі

Існує два методи компостування в умовах міської квартири:

  • З використанням біопрепаратів, які містять мікроорганізми. Для цього знадобиться герметичний контейнер, де можна буде утилізувати будь-які відходи, причому робити це без неприємних запахів. Процес внесення коштів, що містять мікроорганізми у великій концентрації, буде незмінним.
  • З використанням хробаків особливих порід. Компост має нейтральний запах, якщо в ньому немає цибулі, капусти та відходів тваринного походження. Цей вид компостування потрібно регулярного контролю кислотності та вологості в компості, що є важливою умовою для їхньої життєдіяльності. Також слід відстежувати появу мух-дрозофілів.


За допомогою диспоузера

Подрібнювач харчових відходів – найкомфортніший у всіх відношеннях спосіб утилізації харчових відходів. У нього безліч переваг, основними з яких є:

  • Економія коштів. Диспоузер дозволяє зменшити витрати на утилізацію побутового сміття, особливо якщо ви платите за обсяг. Не забувайте, що побутові відходи щонайменше на половину складаються з відходів продуктів харчування.
  • Не має неприємного запаху. Залишки їжі є головним винуватцем неприємного запаху, особливо у літній період. За наявності диспоузера немає необхідності в зберіганні відходів - вони подрібнюватимуться і відразу видалятимуться в систему каналізації.
  • Гігієна та порядок. Підтримувати гігієну на кухні буде набагато простіше, оскільки ви зможете обробляти овочі та фрукти в раковині, миттєво органічні відходи через каналізаційну систему.
  • Відсутність шкідників. Комахи та гризуни з'являються там, де є довго відходи, що зберігаються, в кухні або в сміттєвих баках біля будинку. Якщо їх не буде, то зникнуть і вони.
  • Зниження навантаження на довкілля. Відходи та органічні в тому числі, які становлять не менше половини від всього обсягу побутового сміття є глобальною проблемою. Якщо у вашому будинку є диспоузер, то ви автоматично стаєте учасником екоруху, метою якого є захист природи. Подрібнювач допоможе значно скоротити площі полігонів для сміття, кількість шкідливих речовин, що виділяються в атмосферу, що потрапляють у ґрунт, воду.

Існує два види подрібнювачів харчових відходів: механічні та електричні. Найбільш популярними є останні, які безпечні та прості в експлуатації. Процес виглядає таким чином: з'явилися відходи, включили воду, натиснули на кнопку активації диспоузера – все, за кілька секунд ви позбулися харчових відходів.


Електричний подрібнювач харчових відходів, купити який можна в нашому інтернет-магазині (Україна), оснащений камерою з дробильними молоточками. Відходи, що потрапляють в камеру, якими можуть бути курячі кістки, яєчна шкаралупа, кавунові та динні кірки і т.д., подрібнюються до дрібних фракцій і потоком води видаляються в каналізаційну систему. Диспоузери можуть мати різний об'єм камери, потужність, спосіб керування. Для середньої сім'ї, що складається з 4 осіб, достатньо подрібнювача потужністю 550 Вт з об'ємом камери 1200 мл.

Підбиваємо підсумки: як же таки боротися з харчовими відходами.

На наш погляд, найбільш прийнятною для більшості домогосподарств буде утилізація відходів за допомогою диспоузерів. Цей спосіб найменш трудомісткий, він не вимагає експлуатаційних витрат і жодним чином не порушує гармонію на кухні та в будинку в цілому. Якщо ви використовуєте відходи для покращення стану чорнозему, зверніть увагу на перші два методи утилізації харчових відходів.

відходи, продукти, їжа, парниковий, газ, подрібнювач, диспоузер, компост

Коментарі
Схожі статті
02.04.2023
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Ви, напевно, будете здивовані, дізнавшись, що подрібнювач харчових відходів або диспоузер був винайдений у далекому 1927 році. Йог..
01.04.2023
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Кухонний подрібнювач харчових відходів (диспоузер) – пристрій для подрібнення залишків продуктів: овочів, фруктів, кісток тощо. То..
03.04.2023
Як вибрати змішувач для кухні
Як вибрати змішувач для кухні
Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача зале..