Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Безкоштовна доставка по Україні.
Детальніше
Замовити дзвінок

Стиль, народжений в Японії

Стиль, народжений в Японії

Народження традиційного японського стилю в інтер'єрі відбулося наприкінці 16 століття, коли добробут багатьох сімей зріс і з'явилася можливість будівництва повноцінного будинку. Традиції диктували свої правила: будинки оформлялися бюджетно і, незалежно від рівня достатку, основною цінністю була близькість до природи. Причому пріоритет віддавався не внутрішньому оздобленню, а навколишньому саду. В інтер'єрі не було нічого зайвого – тільки необхідні для повсякденного використання меблі.

На стиль японського дизайну вплинув клімат країни. Землетруси та інші природні катаклізми змушували будувати легкі модульні будинки, в яких не було стаціонарних перегородок, а лише ширми та знімні перегородки. Такі будинки були неміцними, проте їх можна було швидко перемістити в інше місце, і вони не могли завдати шкоди людям при стихійних лихах.

З моменту виникнення японський стиль в дизайні практично не змінився. Щоправда, завдяки розвитку технологій та міжнаціональній взаємодії, він став комфортнішим. Наприклад, тепер у ньому передбачено інтеграцію побутової техніки. В цілому ж, мінімалізм та стриманість залишаються його основними ознаками. Причому навіть ті принципи, які були актуальні для приватних будинків, сьогодні широко використовуються і в міських квартирах.

Головні риси японського напряму у дизайні

Стиль дизайну родом із Японії дуже часто порівнюють із мінімалізмом. Комусь він нагадує скандинавський дизайн. Так, він дійсно має багато спільного з ними, але в той же час має риси, які властиві тільки йому.

Серед основних ознак японського стилю можна назвати:

  • застосування природних матеріалів, що проходять мінімальну обробку: незабарвлене дерево, камінь, бамбук;
  • геометричні меблі та декорації з природною формою;
  • світлі відтінки, найпопулярнішими з яких є бежевий, коричневий, білий (натуральні відтінки каменю та дерева);
  • багато "повітря" – в інтер'єрі мало стін, а замість них використовуються напівпрозорі перегородки, ширми;
  • в інтер'єрі кожна річ має своє функціональне призначення – все повинно експлуатуватися регулярно;
  • низькі меблі, часто без ніжок, які стоїть безпосередньо на підлозі;
  • стелі та підлоги на різному рівні (останні дуже часто використовуються для прихованого зберігання речей);
  • "Острівці" живої природи, наприклад, квіти в горщиках, акваріуми і т.д.

Напрями в японському стилі

За межами Японії в чистому вигляді традиційний для Японії дизайн застосовується рідко. Сучасні дизайнери використовують мікс із кількох стилів, а найпопулярнішими є:

  • Вабі-сабі. У цьому напрямку пріоритет віддається естетиці недосконалості. Традиційні мінімалістичні настрої розбавляються деталями із необробленого дерева, каменю, глини. Це можуть бути столи зі спила, стільці з пнів, кам'яні ванни і т.д.


  • Дзен-мінімалізм. Класичний японський стиль з елементами запозиченими з індійського стилю. Йому притаманний той самий мінімалізм, повна відсутність декору на стінах. На підлозі обов'язково є велика кількість килимків, статуеток Будди, аксесуарів для ароматерапії.


  • Джапанді. Комбінація японського та скандинавського стилів. Екстрасучасний напрямок, в якому строгість та практичність доповнюються м'якими затишними елементами хюгге: килимками з хутра, пледами тощо.


Матеріали для оздоблення кухні в японському стилі

У японському стилі простежується любов до природи, тому будинок має бути сповнений природними матеріалами або їх якісною імітацією. Докладніше про основні елементи інтер'єру:

  • Стіни. Найчастіше їх просто штукатурять, іноді покривають матовою фарбою. Частини бетонної поверхні можуть залишатися без обробки. Якщо вибір падає на шпалери, то використовуються однотонні світлі варіанти без вираженої фактури. Дуже часто вдаються до оздоблення стін дерев'яними панелями. Сучасні дизайнери у деяких випадках виділяють одну стіну, яка декорується природними елементами у ненав'язливій формі.


  • Підлога. Традиційно використовуються дерев'яні покриття у вигляді паркету, ламінату. У ванній або на кухні краще використовувати камінь або плитку, що імітує його. Кольори вибирають світлі чи природні.
  • Стеля. У японських напрямах часто вдаються до зонування з допомогою рівнів. Цей прийом ефектний, але може бути застосований тільки в приміщеннях з високими стелями. Оздоблювальними матеріалами є бетон, штукатурка, тканина. Кольори повинні гармоніювати із відтінками стін.

Особливості оформлення кухні

На кухні у японському стилі має бути організоване відкрите зберігання. Усі предмети виставляються на дерев'яних полицях, підтримується суворий порядок. Верхні шафи відсутні. Нижні меблі з дерева або матеріалів, що його імітують. Стільницю можна зробити дерев'яною або кам'яною. Фартух фарбують або оштукатурюють.

Що стосується підлоги, то вона може бути бетонною або з покриттям з плитки, що імітує камінь. Стіл повинен бути виготовлений із дерева, мати квадратну або прямокутну форму. Стільці також виготовлені з дерева, з жорстким сидінням. У деяких випадках їх можна замінити низькими табуретами чи лавками. В якості альтернативи столу можна використовувати "острів", який також чудово підходить для зонування. Використовуйте дошки, таці, бамбукові серветки.

Освітлення

Наше завдання звільнити якнайбільше простору, тому у якості освітлювальних приладів в основному застосовують стельові. Це можуть бути точкові світильники у поєднанні з люстрами, матеріалами для виготовлення яких є тканини, скло, папір. У деяких випадках можна використовувати настінні бра.

Настільні лампи у традиційному японському дизайні використовують рідко. Їх краще замінити підлоговими світильниками з дерева та рисового паперу, які дають розсіяне світло.


Текстиль

Текстилю у японському стилі мало. В інтер'єрі найчастіше використовують татамі, циновки, джутові килими. На вікнах немає фіранок – використовують римські штори або паперові, полотняні жалюзі.

Декор, аксесуари

Як декор використовують:

  • гравюри в азіатському стилі;
  • таці з бамбука;
  • предмети чайної церемонії;
  • статуетки;
  • орігамі, декор із паперу;
  • бамбук, сакуру, гілки дерев.


Аксесуари мають бути підібрані відповідно до загального стилю оформлення. Вони можуть повністю або частково виготовлятися з натуральних матеріалів або таких, які є їхньою якісною імітацією. Прикладом може бути вбудована сушка Leomikao LM-01 IN, купити яку можна в нашому інтернет-магазині з доставкою по Україні.

кухня, дизайн, японська, японія, матеріали, меблі, аксесуари, мінімалізм

Коментарі
Схожі статті
02.04.2023
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Ви, напевно, будете здивовані, дізнавшись, що подрібнювач харчових відходів або диспоузер був винайдений у далекому 1927 році. Йог..
01.04.2023
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Кухонний подрібнювач харчових відходів (диспоузер) – пристрій для подрібнення залишків продуктів: овочів, фруктів, кісток тощо. То..
03.04.2023
Як вибрати змішувач для кухні
Як вибрати змішувач для кухні
Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача зале..