Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Безкоштовна доставка по Україні.
Детальніше
Замовити дзвінок

Кухня в еко-стилі: основні принципи створення

Кухня в еко-стилі: основні принципи створення

Останні 5-10 років люди стали більше замислюватися про те, як залишати менше «слідів» у навколишньому середовищі, щоб скоротити негативний вплив людини на природу, клімат. Екотенденції зміцнюються не тільки у виробництві та бізнесі, а й у побуті. Ми стали використовувати набагато більше нових технологій, які знижують навантаження на навколишній світ. Більшість із нас дбає, перш за все, про своє здоров'я, але воно, як показує практика, нерозривно пов'язане зі «здоров'ям» природи.

На еко-рішеннях концентруються виробники меблів, будівельних матеріалів, побутової техніки. Сьогодні ми поговоримо про те, як перетворити свою кухню на еко-острівець. Для цього ми приділимо увагу трьом основним аспектам: оздоблювальним матеріалам, меблям, відходам.

Загальні принципи створення кухні в еко-стилі

Головне правило, якого потрібно дотримуватися при створенні еко-кухні – максимальна кількість матеріалів природного походження. Забудьте про пластик, МДФ, акрил. Для фасадів використовуємо тільки деревину. Стільниця може бути виготовлена із природного каменю. Використовуйте текстильні матеріали для оформлення інтер'єру: для цього чудово підійде льон, бавовна.

Не забудьте про світло – без нього немає життя, без нього ваша еко-кухня буде виглядати сумно. Якщо природного світла мало, використовуйте максимальну кількість штучних джерел. Для підсвічування робочого місця підійдуть точкові світильники. Джерелами світла відповідно до концепції кухні повинні бути світлодіодні або, принаймні, енергозберігаючі (люмінесцентні) лампи.

В інтер'єрі повинні переважати натуральні відтінки. Найбільш трендовими є білий, світло-салатовий, кремовий, пісочний. Добре, якщо як декор будуть використовуватися живі рослини.

Побутова техніка повинна бути безпечною для навколишнього середовища та економічною. Для цього вибирайте електроустаткування з класом енергоспоживанняA+ і А+++.

Як ефектний декор використовуйте баночки з травами. Рослини можна висаджувати в незвичайні горщики і навіть підвішувати їх над обідньою зоною, робочою поверхнею.

Оздоблювальні матеріали, як основа екологічного середовища

Поговоримо про обробку стін. При слові «екологічність» ми згадуємо про такі матеріали як папір, дерево, кераміка, камінь. І це дійсно так. Найпопулярніші матеріали для оздоблення стін:

  • Шпалери. Буде краще, якщо це будуть шпалери на паперовій основі. Вони недорогі та практичні. Такі шпалери не підійдуть для приміщень з високою вологістю, але для кухні вони будуть у самий раз. Безпечними для людини є шпалери з текстильною та рослинною основою. Для них харктерна висока міцність та зносостійкість.
  • Фарбування. Прекрасний спосіб для обробки, який дозволяє реалізувати безліч дизайнерських рішень. Для фарбування слід використовувати воднодисперсійні фарби. високої якості. У недорогих, а також масляних та акрилових фарбах. використовуються хімічні речовини з неприємним запахом, що отруюють середовище.
  • Панелі. Якщо йдеться про вироби з дерева, то відмовтеся від ДВП, ДСП, МДФ, які містять формальдегіди. Використовуйте вагонку з деревини, але при цьому забудьте про синтетичний лак як покриття.
  • Керамічна плитка. Вона довговічна, міцна, естетична та виготовлена з натуральних матеріалів. Це ідеальний оздоблювальний матеріал для кухні та ванної кімнати.
  • Панелі із гіпсу. Ще один матеріал із категорії екологічно чистих. Незамінний для внутрішнього оздоблення, дуже ефектний і може використовуватися для оформлення інтер'єрів як самостійний матеріал. Ще один плюс – простий монтаж. Крім цього, гіпсові панелі не старіють, добре очищаються.


Меблі для кухні в стилі еко

Виробники меблів також сфокусувалися на еко-рішеннях, які дозволяють знизити споживання матеріалів і електроенергії, створювати більш довговічні та функціональні продукти і саме важливе – безпечні для здоров'я людини.

При виборі меблів звертаємо увагу на екологічність матеріалів та простоту форм. Якщо це корпусні меблі, то вони повинні бути невагомі, з обтічною формою. Масивні предмети в жодному разі не повинні перевантажувати інтер'єр своїм об'ємом.

Ідеальним рішенням будуть меблі з ротанга, бамбука, з кованими елементами. Не нехтуйте предметами меблів з оббивкою із натуральних тканин.


Оздоровлюємо атмосферу, знижуємо навантаження на екосистему

Кухня – це майстерня зі створення кулінарних шедеврів. Процес приготування їжі ніколи не зупиняється і протікає він із утворенням величезної кількості харчових відходів. Для більшості вони стають справжньою проблемою. По-перше, вони є джерелом неприємного запаху, що для кухні є абсолютно неприпустимим. По-друге, харчові відходи можуть стати основною причиною появи у вашому будинку комах. По-третє, проблема побутових відходів має глобальний характер, оскільки їх обсяги зростають, створюючи велике навантаження на екосистему.


Чи є радикальні способи боротьби з харчовими відходами? Так, це побутовий подрібнювач харчових відходів, купити який можна у нашому інтернет-магазині. Його переваги очевидні, і ми вже писали про це у статті «Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки». Розкажемо про них коротко ще раз:

  • харчові відходи подрібнюються і миттєво змиваються в каналізаційну систему;
  • у вашому будинку стає значно менше сміття і саме головне – це саме та частина відходів, які розкладаються та стають причиною появи неприємного запаху і бактерій;
  • зниження навантаження на навколишнє середовище за рахунок зменшення обсягу відходів;
  • проста експлуатація, більш комфортні умови переробки овочів та фруктів.

Замість висновків

Як бачите, основні принципи створення еко-кухні прості та зрозумілі. Багато з того, що може бути реалізовано, підкаже сама природа. Шукайте ідеї довкола себе: кольори, текстури, матеріали. Головне, не забувати основного принципу: здоров'я природи – це ваше здоров'я!

екокухня, екостиль, екологія, навколишнє середовище, подрібнювач, відходів, меблі

Коментарі
Схожі статті
02.04.2023
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Ви, напевно, будете здивовані, дізнавшись, що подрібнювач харчових відходів або диспоузер був винайдений у далекому 1927 році. Йог..
01.04.2023
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Кухонний подрібнювач харчових відходів (диспоузер) – пристрій для подрібнення залишків продуктів: овочів, фруктів, кісток тощо. То..
03.04.2023
Як вибрати змішувач для кухні
Як вибрати змішувач для кухні
Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача зале..