Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Безкоштовна доставка по Україні.
Детальніше
Замовити дзвінок

Як боротися з неприємними запахами на кухні

Як боротися з неприємними запахами на кухні

Кухня – місце, де відбуваються чарівні процеси, внаслідок яких на нашому столі з'являються кулінарні вишукування. Ці процеси регулярні, тому ми стикаємося з постійною наявністю відходів, тоді як саме тут повинна панувати чистота і стерильність.

Насамперед ми реагуємо на неприємний запах, наявність якого є свідченням розкладання відходів та потребує оперативного втручання. Допомогти в цьому можуть механічні способи очищення каналізаційної системи, домашні підручні засоби та побутова хімія. Є й радикальніший спосіб – подрібнювач харчових відходів. Всі вони мають право на життя, і ми опишемо кожен із них, щоб ви могли вибрати відповідний.

Чому з'являється запах із раковини

Перш ніж приступити до усунення неприємного запаху на кухні, ми повинні з'ясувати причину, яка призвела до його появи. Отже, найчастіше запах з раковини з'являється з таких причин:

  • Сіфон, що засмічився. Сюди потрапляють залишки їжі та інші відходи, які швидко починають розкладатися. В даному випадку проблема вирішується просто: необхідно розібрати сифон, почистити його, або встановити новий. Вибирайте сифони, які легше обслуговувати.
  • Нерегулярне використання раковини. Теж може стати причиною неприємного запаху і в цьому випадку винуватцем знову буде сифон. Щоправда, причина буде не в залишках їжі, а в тому, що у сифоні не буде води, яка є гідрозатвором. При тривалому простої вода з гідрозатвору випаровується і неприємні запахи вільно виходять із каналізаційної системи назовні. До речі, ідея із гідрозатвором прийшла шотландському механіку А. Каммінгсу ще у 19 столітті, який створив патрубок S-подібної форми для каналізації.
  • Неправильно зібраний сифон. Ще одна причина неприємних запахів. Установка сифона – процедура нескладна, але перед її початком рекомендуємо вивчити послідовність складання.
  • Недостатня герметизація. Порушення герметичності між стояком та гофрою (гофрованою трубкою) може стати однією з причин неприємного запаху. Така ситуація виникає в тому випадку, якщо діаметр вхідного отвору стоку більший або менший за зовнішній діаметр гофри. Усунути цю причину можна за допомогою гумок чи перехідників.
  • Зношування гофротруби. У цьому випадку стічні води можуть застоюватися в частині гофри, що провисає, або витікати, через що в системі буде відсутній гідрозатв



Неприємний запах з переливного отвору раковини

Джерелом неприємних запахів може бути не тільки злив, а й невеликий отвір на вертикальній стіні раковини, який називають переливним. В цьому випадку причиною можуть бути:

  • Помилки при монтажі трубки переливного отвору, внаслідок чого вода в ній застоюється, унаслідок чого виникає неприємний запах.
  • Неправильне підключення трубки до випуску раковини, що також є причиною застоювання води.

Чи шкідливий запах із каналізаційної системи

Запах гниючих продуктів може спричинити проблеми зі здоров'ям. Внаслідок процесів гниття, які протікають у сифоні, виділяються гази, шкідливі для організму. Вони можуть викликати головний біль, алергічні реакції.

У газах, що виділяються, може міститися сірководень, аміак, метан. При певній концентрації подібні речовини вкрай негативно впливають на нервову систему, органи дихання.

Експрес-діагностика за наявності неприємного запаху

Спробуємо позбутися неприємного запаху власними силами. Для цього:

  • Протестуйте роботу раковини, для чого подайте гарячу воду під великим натиском і дайте пройти її великому об'єму. Якщо вода швидко йде, а запах залишається таким же насиченим, спробуйте прочистити систему хімічними засобами.
  • Якщо після такого чищення проблема не зникла, проведіть огляд сифона та труби на наявність пошкоджень, течі. Елементи каналізаційної системи мають бути сухими, без тріщин. За потреби замініть прокладки.
  • Якщо вода йде в каналізаційну систему повільно, то найімовірніше в трубах або сифоні утворилося засмічення, яке потрібно прочистити.



Домашні засоби для очищення каналізаційної системи

Розглянемо найефективніші підручні засоби, які допоможуть очистити систему каналізації:

  • Сіль. Для очищення знадобиться склянка солі, яку треба висипати в зливний отвір мийки. Туди потрібно залити близько 0,5 літра окропу. Протягом 2-3 годин у систему не потрібно зливати воду, після чого відкрити гарячу воду та добре промити її. Сіль добре розщеплює жир та відкладення у сифоні.
  • Сода та сіль. Їх потрібно змішати 1:1 і висипати в зливний отвір. Не зливати воду протягом 30 хвилин, після чого промити окропом і повторити процедуру. Якщо після двох процедур запах залишився, рекомендуємо скористатися наступним способом.
  • Лимонна кислота. Для однієї процедури достатньо стандартного пакета кислоти (30 г). Кислоту насипають у систему, після чого туди ж додають трохи окропу і закривають зливний отвір пробкою. Через півгодини промивають систему гарячою проточною водою.
  • Сода та оцет. Використовують суміш із двох столових ложок соди та склянки оцту. У систему засипають соду, після чого заливають оцет. Отвір прикривають пробкою і через 10 хвилин промивають гарячою проточною водою.

Домашні засоби досить ефективні, але зможуть допомогти лише за незначних засмічень.


Механічні способи очищення каналізації

Для очищення каналізаційної системи від засмічень найчастіше використовується сантехнічний трос. Це металевий прут у вигляді спіралі, який добре гнеться, за рахунок чого можна пройти усі вигини системи.

Чищення виконується таким чином:

  • Введіть трос в отвір у трубі і обертаючи його за годинниковою стрілкою, проштовхніть максимально глибоко. Ручка троса зроблена так, щоб було легко здійснювати обертальні рухи.
  • Трос треба просунути до місця, де могло утворитися засмічення.
  • Коли трос буде введений на необхідну глибину, потрібно продовжувати обертальні рухи, щоб добре очистити труби.
  • Потягніть трос на себе, щоб захопити те, що було причиною засмічення.
  • Щоб видалити відходи з каналізаційної системи, пропустіть через неї воду.

Профілактика неприємних запахів за допомогою подрібнювача харчових відходів

Не допустити появи неприємних запахів і зробити всі процеси на кухні простішими, допоможуть подрібнювачі харчових відходів або диспоузери, купити які можна в нашому інтернет-магазині. Це пристрої, які встановлюються в кухонній мийці між зливом та сифоном та призначені для подрібнення харчових відходів. В результаті роботи диспоузера відходи подрібнюються до дрібних фракцій та безперешкодно виводяться через каналізаційну систему.

Це вирішує проблему не тільки засмічень в каналізаційній системі, але й дозволяє відмовитися від зберігання залишків їжі, що швидко розкладаються. Ви дбаєте про навколишнє середовище, а повітря у вашому будинку завжди залишається свіжим та чистим.


Які переваги отримуєте ви, встановивши подрібнювач харчових відходів:

  • відходи їжі подрібнюються та змиваються водою в каналізаційну систему за лічені секунди;
  • скорочення кількості сміття у будинку;
  • зниження обсягу сміття, яке потребує переробки і як наслідок, турбота про навколишнє середовище;
  • проста експлуатація, гігієнічність.

Подрібнювач дозволяє утилізувати відходи овочів, фруктів, ягід, зелені, риби, яєчну шкаралупу, невеликі кістки, одноразові серветки та рушники.

кухня, неприємний запах, відходи, їжі, каналізація, засор, сифон, диспоузер, подрібнювач

Коментарі
Схожі статті
02.04.2023
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Ви, напевно, будете здивовані, дізнавшись, що подрібнювач харчових відходів або диспоузер був винайдений у далекому 1927 році. Йог..
01.04.2023
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Кухонний подрібнювач харчових відходів (диспоузер) – пристрій для подрібнення залишків продуктів: овочів, фруктів, кісток тощо. То..
03.04.2023
Як вибрати змішувач для кухні
Як вибрати змішувач для кухні
Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача зале..