Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Безкоштовна доставка по Україні.
Детальніше
Замовити дзвінок

Дизайн та облаштування сучасної кухні

Дизайн та облаштування сучасної кухні

Кухня – це, мабуть, найфункціональніше місце в домі, а тому вона має бути комфортною та ергономічною. А ще вона має бути красивою і затишною – такою, де приємно готувати сніданки і вечері, пити своє перше горнятко кави перед роботою. Якщо грамотно спланувати дизайн і обстановку, можна навіть найрутиннішу роботу на кухні зробити простою і приємною.

Як правильно планувати простір, як зручно розмістити кухонну побутову техніку – у цій статті ви знайдете корисні поради дизайнерів, дізнаєтеся головні секрети оформлення інтер'єру ідеальної сучасної кухні.

Принципи раціонального планування кухні

Грамотна організація простору – основне правило в дизайні зручної кухні – «найактивнішого» приміщення в будинку або квартирі. Готування, сімейний обід, дружні посиденьки, прибирання – як у таких умовах досягнути порядку і гармонії? Є універсальні способи вирішення цього завдання:

1. Зонування.

Відокремлення робочої зони від обідньої – найкращий спосіб запобігти хаосу на кухні. 

2. Дотримання правила кухонного трикутника.

Основні робочі зони кухні – це зона зберігання, готування та миття (холодильник, плита, раковина). Відстань між вершинами робочого трикутника має бути в межах 1,2-2,7 метрів. Це досить близько, щоб витрачати мінімум енергії на переміщення між холодильником, плитою і мийкою, але водночас досить далеко, щоб не обмежувати рухи в процесі готування. 

3. Правильний розрахунок висоти робочої поверхні.

Оптимальне розташування робочої поверхні – між мийкою і плитою. Її довжина і ширина залежить від ваших уподобань і площі самої кухні. Краще не економити на ширині стільниці, інакше на ній буде незручно готувати. А ось висоту потрібно визначати з урахуванням зросту домочадців, які найчастіше займатимуться готуванням. Зазвичай робочу поверхню розміщують на висоті від 75 до 114 см.

4. Розстановка кухонного приладдя і техніки з урахуванням ваших потреб і звичок.

Виходячи з того, що ви зазвичай робите на кухні, у відкритому доступі, на відстані витягнутої руки потрібно залишити тільки ті предмети, які використовуються найчастіше. Решту можна поставити вище, далі або прибрати в шафи для зберігання.

5. Достатньо місця для зберігання.

Під час планування кухонних меблів потрібно закласти стільки місця для зберігання, щоб умістилося все кухонне приладдя, продукти і ще залишалися вільні полиці. У майбутньому вони точно знайдуть застосування. Не забувайте про зручне розташування та ергономіку кухонних шаф. Категорично не припустимо, щоб шафа розділяла робочу поверхню.

6. Вільне відкриття дверей.

Йдеться не лише про вхідні двері в кухню, які мають бути широкими і вільно відчинятися. Не менш важливо враховувати свободу відсування шухляд, відчинення шаф меблів і побутової техніки. Вони не повинні створювати перешкоду для пересування, а якщо меблі стоять у 2 ряди, то дверцята мають відчинятися, не зачіпаючи одне одного.

7. Відкриті полиці.

Відкриті полиці забезпечують легкість інтер'єру та швидкий доступ до найпотрібніших речей, контейнерів з продуктами. До речі, посуд теж можна ставити на таких полицях. Якщо всі елементи посудного набору поєднуються між собою, вони додатково виконують декоративну функцію в дизайні кухні. Радимо при цьому залишити рівно стільки предметів посуду, скільки необхідно для вашої родини, а зайве прибрати. 

8. Прозорий посуд для зберігання.

Каву, крупи, чай, спеції можна зберігати в прозорих скляних банках або пластикових контейнерах. По-перше, у процесі готування ви одразу бачите, яку ємність потрібно взяти. По-друге, вам простіше контролювати запаси різних продуктів. І, нарешті, це має гарний і оригінальний вигляд.

9. Прагнення до мінімалізму.

Відмовтеся від нагромадження, зайвого декору, багатобарвності в оформленні кухні. Що лаконічніший дизайн, то стильніший і вишуканіший вигляд має ваша кухня.

Побутова техніка на кухні

Кухонна мийка і варильна поверхня – це базова техніка, яка є в кожній кухні.  Під час вибору мийки потрібно одразу вибрати якісний кухонний змішувач із високим виливом і зручним важелем (вентилем) для регулювання температури та напору води. 

Є також безліч техніки і побутових приладів, які спрощують нашу домашню роботу та економлять час.

  • Мікрохвильовка – її краще розмістити не на столі, а в навісній шафі або спеціально передбаченому просторі кухонних меблів. Висота розташування мікрохвильовки має бути такою, щоб ви вільно могли дістати до неї. Експерти вважають оптимальною висоту на рівні 7 см нижче плеча. 
  • Духова шафа. У сучасних кухнях дедалі частіше віддають перевагу вбудовуваним духовим шафам, які розташовуються як у нижній частині кухонних меблів, так і на рівні очей. Незалежно від розташування духовки, не забувайте залишити перед нею простір для вільного відкриття дверцят, вільний доступ спереду і збоку, оскільки від цього залежить і комфорт, і безпека експлуатації техніки.
  • Посудомийка. Найкраще місце для посудомийної машини – біля кухонної раковини.
  • Освітлення. Правильне освітлення створює особливу атмосферу на кухні. А для комфортного готування необхідно встановити також хорошу систему освітлення робочої поверхні.

Сучасну кухню неможливо уявити без витяжки. Це ефективний спосіб видалення з кухні неприємних запахів. Єдиний запах, якого не позбавить витяжка – це харчові відходи у відрі для сміття. Але для них японські інженери створили свій ефективний апарат – подрібнювач харчових відходів. Його встановлюють у мийку, і це розв'язує цілий комплекс проблем – мінімізація сміття, усунення причини неприємного запаху і появи в домі комах, підтримання на кухні чистоти.

Кухня – одна з найскладніших кімнат у будинку з точки зору дизайну, правильного використання вільного простору. Однак за умови правильного планування і з використанням сучасних технологій ви можете втілити будь-які інтер'єрні рішення і створити кухню своєї мрії.

дизайн кухні, планування кухні, побутова техніка на кухню, диспоузер, подрібнювач, розрахунок кухні

Коментарі
Схожі статті
02.04.2023
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Подрібнювачі харчових відходів: переваги та недоліки
Ви, напевно, будете здивовані, дізнавшись, що подрібнювач харчових відходів або диспоузер був винайдений у далекому 1927 році. Йог..
01.04.2023
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Як вибрати подрібнювач харчових відходів
Кухонний подрібнювач харчових відходів (диспоузер) – пристрій для подрібнення залишків продуктів: овочів, фруктів, кісток тощо. То..
03.04.2023
Як вибрати змішувач для кухні
Як вибрати змішувач для кухні
Кухня є лідером із споживання води, тому змішувач тут задіюється десятки разів на день. Від надійності та зручності змішувача зале..
25.03.2024
Зручність та функціональність: вбудованої сушки органайзер Leomikao ML-01 IN (GM)
Зручність та функціональність: вбудованої сушки органайзер Leomikao ML-01 IN (GM)
"Зручність та функціональність: вбудована сушка органайзер Leomikao ML-01 IN (GM)"У сучасному світі, де час цінується найдорожче, ..